bol
Home
bol
bol
Visie & Methodiek
bol
bol
Voor wie?
bol
bol
Cases
bol
bol
Laten & Doen
bol
bol
Nieuws
bol
bol
Contact
bol
bol
Aanbod
bol
twitter

Laten & Doen

Op reis met Laten & Doen

Laten en Doen neemt mensen die in hun werk veel te maken hebben met jongeren graag mee op reis. Even er tussenuit. Om vervolgens ‘terug te keren’ met handvatten die de omgang met deze jongeren plezieriger maken.

U gaat graag op vakantie. Even breken met de dagelijkse sleur, het gevoel hebben er even uit te zijn en lekker ontspannen de omgeving op u in laten werken. Veranderingen gaan normaal gesproken vaak met enige vorm van spanning gepaard. De dingen gaan immers anders dan normaal. Op vakantie breekt u express met de normale patronen, maar de eventuele spanning die u daarbij voelt, ervaart u toch vooral als prettig.

Op vakantie gaan naar het buitenland brengt grotere veranderingen met zich mee dan even lekker weg in eigen land. Tegelijkertijd zijn het vaak juist die grotere verschillen die maken dat uw keuze op het buitenland valt. Een ander klimaat, een andere taal, een andere levensstijl, een ander tempo of het andere eten maken andere landen tot interessante bestemmingen.

U gedraagt zich vaak ook anders als u op vakantie bent. Ontspannen gaat u om met allerlei ‘lastige’ situaties. Zo probeert u een stokbrood te bestellen en af te rekenen bij het pittoreske plaatselijke bakkerijtje hoewel u geen woord Frans spreekt. De menukaarten in Mexico staan vol onuitsprekelijke gerechten. U ondergaat alles met een glimlach en slaat u er welwillend doorheen. Natuurlijk kost het u soms moeite maar die heeft u er graag voor over. U bent immers op vakantie en daar heeft u geen zin in allerlei gedonder. Op vakantie bent u geneigd minder beren op de weg te zien. U kiest er voor ontspannen om te gaan met onverwachte of voor u vreemde situaties.

Gaat u nu eens met Laten en Doen mee op vakantie?
In contact raken met jongeren betekent vanaf nu dat u op vakantie bent in Jongland. De bewoners van dit land hebben een eigen taal, een eigen kledingstijl, een ongeschreven wetboek met regels, eigen rituelen en een eigen stelsel van waarden en normen. Maar ook eigen vooroordelen, een eigen tolerantiegrens, eigen temperament, eigen lichaamstaal en symbolen en een geheel eigen cultuur.

Jongland heeft geen eigen grondgebied met duidelijke geografische grenzen. U deelt uw leefomgeving, of u dat nou wil of niet, met de Jonglanders. Andersom is dat natuurlijk ook het geval. De gebiedsgrenzen verlopen niet geografisch maar demografisch. Hoewel velen het enige tijd proberen is het niet mogelijk om te emigreren naar Jongland. Op een dag merkt u dat u een Oudlander bent geworden. U hoort er niet meer bij… U heeft al heel snel in de gaten dat u zich op Jongland territorium bevindt. Oudlanders zijn dan ver in de minderheid, de muziek is onherkenbaar en waarschijnlijk bent u lichtjes ‘overdressed’. Jonglanders kunnen u verbazen met muzikaliteit, dans, sport, klederdracht, poëzie (dat heet rappen), zijn soms bezienswaardigheden an sich, bieden vermaak door gedrag, kunnen een verfrissende gesprekspartner zijn, houden u een spiegel voor, vernieuwen de taal, zijn veelzijdig en complex. Kortom, Jongland heeft alles dat u zoekt tijdens een vakantie. Maar u moet het natuurlijk wel zien.

Bijkomend voordeel van deze vakantie is dat u niet ver hoeft te reizen om er even tussenuit te knijpen. Een reisje naar Jongland kan namelijk ook heel goed op initiatief van Jonglanders zijn. U deelt nu eenmaal elkaars ruimte. Oudlanders merken tijdens de vakantie in Jongland wel dat zij altijd een buitenstaander blijven. Respect op basis van afkomst, leeftijd, baan of geslacht is de Jonglander vreemd. Dat zijn Oudlandse gebruiken. Respect moet je in Jongland eerst verdienen en krijg je in principe niet op voorhand.

Ook toe aan deze reis? U kunt de Doen en Laten reisleider hier boeken. 

* CARENZA